Haptotherapie voor hoogsensitieve mensen​​

Haptotherapie voor hoogsensitieve mensen

Als hoogsensitief persoon beleef jij de wereld anders. Je lichaam is een gevoelige detector. Je ervaart signalen sneller dan je omgeving doordat prikkels ongefilterd je hersenen binnenkomen. Je verwerkt de informatie uitgebreid en gedetailleerd. Ook richt je je vooral op het helpen van anderen en geef je te weinig grenzen aan. Dat kan emotioneel kwetsbaar voelen. Ga je hier niet goed mee om? Dan raak je overprikkeld,  gespannen en uit balans of krijg je last van lichamelijke klachten.

Hoe helpt haptotherapie bij (hoog)sensitieve mensen?

​Haptotherapie maakt je bewust van je lichaam en helpt je gedragspatronen te herkennen. Je leert je grenzen aan te voelen, ruimte in te nemen, om te gaan met prikkels en jezelf te blijven voelen in je relatie met anderen. Hiernaar te leven zorgt o.a. dat je je vitaler, meer voldaan voelt, en dat je mogelijkheden ontwikkelt om anders met situaties om te gaan. Tijdens een  haptotherapie-sessie maak ik gebruik van:

Affectieve aanraking

Ik raak je met bevestigende aandacht aan en gids je bij het voelen wat er in je lijf gebeurt. Je reactie vertelt veel over je gedragspatronen en problemen. De aanraking nodigt je uit jezelf te tonen, te voelen dat je goed bent zoals je bent. 
 

Fysieke ruimtebeleving

Bij ruimtebeleving zitten of staan we in een ruimte. Hierbij staat het ontmoetingsgedrag centraal. Je lichaam reageert door  o.a. toenadering te zoeken, grenzen te stellen, verbinding te maken of weerstand te bieden.                 
 

Feedbackgesprekken

Tijdens de sessie neem ik waar. Wat ik zie en voel, koppel ik aan je terug in woorden of gevoelens. Ik hou je een spiegel voor waarin je je eigen gevoel herkent. Zo ontstaan inzicht en ruimte om je patronen te veranderen.
Naast haptotherapie pas ik, indien aanvullend, mindfulness en Acceptance and Commitment-therapie​ (ACT) toe. Door deze combinatie ga je je hoogsensitiviteit nog meer als kracht en kwaliteit ervaren.

Een voorbeeld uit mijn praktijk

​Een cliënt die hoogsensitief is, vertelde dat zijn leidinggevende een nare opmerking gemaakt had, die hard was binnengekomen. Hoewel hij wist dat de opmerking nergens op sloeg, werd hij er het hele weekend door achtervolgd. Zondagavond besefte hij dat hij niet gezellig was geweest voor zijn gezin. Hij had zijn weekend laten verpesten. Tijdens haptotherapie hebben we zijn gevoelens benoemd en onderzocht hoe hij dit kan voorkomen, hoe hij zich kan beschermen en wat hij daarvoor nodig heeft. Sindsdien weet hij de impact van de buitenwereld op zijn leven te beperken.

"Lianne dringt door tot de kern"

​Wie ben ik, wat voel ik en wat doet het met me? Hoe kom ik uit mijn hoofd en hoe ga ik werkelijk voelen? Dat waren de vragen die ik met haptotherapie wilde beantwoorden. Na het eerste gesprek was er een duidelijke klik en een duidelijk behandelplan dat mij aansprak. De haptotherapie-sessies vonden plaats in een rustige omgeving, zonder enige haast, volledig op mij gefocust."
Lees het hele verhaal >>

Een afspraak maken?

Je hebt geen verwijzing nodig om een afspraak te maken. Bel gerust 06 - 18 96 93 38 of laat je contactgegevens achter. Je hoort snel van me.