Leer voelen dat je mag zijn wie je bent
'Wat zegt je gevoel?' Een veelgehoorde, simpele vraag die vaak lastig te beantwoorden is. De meeste mensen laten zich nu eenmaal leiden door hun verstand. Ze gaan voorbij aan wat hun lichaam ze vertelt. Jij waarschijnlijk ook. Dat zit verankerd in onze westerse opvoeding en manier van leven. Negeer je constant je gevoel, dan raak je de verbinding met jezelf en de mensen om je heen kwijt.
De kern van Haptonomie en Haptotherapie
Haptonomie is de leer van het gevoel en gevoelsleven. Haptotherapie is de behandelvorm die om (het belang van) voelen draait. Het richt zich op het ontwikkelen van het weer werkelijk in contact zijn met jezelf, je situatie en je omgeving. Haptotherapie leert je voelen dat je lichaam je een heleboel vertelt. Over wat je wilt en wat je kompas is. Over wat goed voelt en wat niet, er weer op te vertrouwen en ernaar te handelen. De balans tussen voelen, denken en doen bepaalt jouw groei en geluk.
Door bewustwording van jezelf en als je (weer) weet wie je bent en wat je bezielt, wordt een mooi proces op gang gebracht. Je versterkt namelijk je gevoel van veiligheid, vertrouwen en zelfbewustzijn. Hoe meer jouw gedrag hier uit voortkomt, hoe makkelijker je door het leven beweegt, hoe belastbaarder je bent, des te vitaler je je voelt. Naast je vertrouwde manieren en patronen ga je ander gedrag ontwikkelen waardoor je keuzemogelijkheden krijgt. Dit leidt tot afname van bepaalde klachten, doordat emotionele en fysieke blokkeringen loskomen, worden herkend en verwerkt.
Haptotherapie: aanraking en ruimtebeleving
Affectieve aanraking
Ik raak je met bevestigende aandacht aan en gids je bij het voelen wat er in je lijf gebeurt. Je reactie vertelt veel over je gedragspatronen en problemen. De aanraking nodigt je uit jezelf te tonen, te voelen dat je goed bent zoals je bent.Fysieke ruimtebeleving
Bij ruimtebeleving zitten of staan we in een ruimte. Hierbij staat het ontmoetingsgedrag centraal. Je lichaam reageert door o.a. toenadering te zoeken, grenzen te stellen, verbinding te maken of weerstand te bieden.Feedbackgesprekken
Tijdens de sessie neem ik waar. Wat ik zie en voel, koppel ik aan je terug in woorden of gevoelens. Ik hou je een spiegel voor waarin je je eigen gevoel herkent. Zo ontstaan inzicht en ruimte om je patronen te veranderen."Dit bedenk je niet, je vóelt het"
Ik had een eetstoornis en vond het erg lastig om naar mijn lichaam te luisteren. Ik wilde meer in contact komen met mijn gevoel in plaats van alles in mijn hoofd te bedenken. Mijn psycholoog verwees me naar Lianne door. Ze klonk ontzettend aardig aan de telefoon en luisterde heel goed. Ik had er meteen een goed gevoel bij." Lees het hele verhaal >>Bij welke klachten werkt Haptotherapie? | |
Psychische klachten
Zoals angst, faalangst, depressie,
boosheid, weinig zelfvertrouwen, negatief zelfbeeld, traumaverwerking |
Relationele klachten
Zoals anderen kwetsen, stemmin-
gen overnemen, veel ruzie, klach- ten rondom seksualiteit/intimiteit |
Lichamelijke klachten
Zoals eetstoornissen, vermoeidheid,
nekklachten, stress, vage lichamelijke klachten |
Werkgerelateerde klachten
Zoals burnout, hoge werkdruk,
conflicten, arbeidsintegratie |
Daarom werk ik regelmatig samen met o.a. psychologen, psychotherapeuten, seksuologen, fysiotherapeuten, coaches en loopbaanbegeleiders.
Voor wie?
Haptotherapie voor volwassenen Lees verder >> |
Haptotherapie voor kinderen en jongeren Lees verder >> |
Haptotherapie voor hoogsensitieve mensen Lees verder >> |
Benieuwd wat ik voor je kan doen?
Je hebt geen verwijzing nodig om een afspraak te maken. Bel gerust 06 - 18 96 93 38 of laat je contactgegevens achter. Je hoort snel van me.