Corona

In deze bijzondere tijd is het belangrijk dat we al die richtlijnen van het RIVM volgen die bijdragen aan het indammen van het Coronavirus. Dit geldt uiteraard ook voor het uitvoeren van onze therapievorm. Wij vragen je begrip voor deze richtlijnen. En we verzoeken je met klem om kennis te nemen van deze richtlijnen zoals opgesteld in onderstaand protocol.
COVID-19 protocol 

In samenspraak met het Ministerie VWS, de RIVM en de beroepsorganisaties is een stappenplan gemaakt waarmee therapeuten hun behandelingen kunnen aanbieden. Om dat stappenplan veilig en verantwoord uit te voeren zijn maatregelen nodig en heb ik onderstaand protocol opgesteld.
 
Bij het maken van een intake afspraak geef je aan of je tot een risicogroep behoort (en/of erg angstig bent voor het coronavirus). We bespreken dan of het intakegesprek telefonisch (videobellen) of in de praktijk plaatsvindt. Ook bespreken we of beschermende maatregelen zoals mondkapjes bij de behandelingen gewenst zijn. Overigens is behandeling op 1,5 meter afstand (gesprek en oefeningen) in veel gevallen een optie. Zelfs videoconsulten kunnen bij haptotherapie worden ingezet.
 
Op de dag van de afspraak moeten, voordat je naar de praktijk komt,  de volgende vragen met ‘nee’ beantwoord kunnen worden:
– Heb je een van de volgende symptomen: neusverkoudheid, hoesten, benauwdheid of koorts (vanaf 38C)?
– Heb je de afgelopen 24 uur COVID-19 symptomen gehad?
– Heb je huisgenoten/gezinsleden met koorts en/of benauwdheidsklachten?
– Is er bij jouzelf of een huisgenoot/gezinslid in de afgelopen 14 dagen corona vastgesteld?
Als een van de vragen met ‘ja’ beantwoord moet worden neem je z.s.m. en in ieder geval vóór aanvang van je behandeling contact op en kijken we samen of de afspraak via beeldbellen mogelijk is, of uitgesteld moet worden. Als het antwoord op alle vragen ‘nee’ is, ben je van harte welkom.
 
Praktijkregels:
Neem zelf een kleine handdoek én een grote handdoek of een laken mee in een (plastic) tas, voor het behandelen op de behandeltafel. Er zijn tevens schone handdoeken op de praktijk aanwezig. Neem als je dat wilt ook een flesje water voor jezelf mee.
– Kom niet eerder dan maximaal 5 minuten voor aanvang van je behandeling de wachtruimte binnen. 
– Ga thuis voor vertrek naar het toilet. Als het enigszins mogelijk is gebruik ons toilet dan niet. 
– Raak in de wachtruimte, het toilet en de praktijkruimte zo min mogelijk oppervlakten met je handen aan (zoals deurklinken, tafels, stoelen).
– Uiteraard gelden ook bij ons de algemene regels zoals 1,5 meter afstand bewaren en geen handen schudden.
– Wij hebben persoonlijke beschermingsmiddelen tot onze beschikking, zoals mondkapjes. Deze kunnen we waar nodig gebruiken. We kunnen jou in bepaalde situaties ook vragen een mondkapje te dragen. Gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen gaat altijd in overleg.
– Tussen de afspraken hebben we extra tijd ingepland om alle oppervlakten en gebruikte materialen te desinfecteren, om de ruimte(s) te ventileren en om te zorgen dat er nooit meer dan 1 cliënt voor onze praktijk in de wachtruimte aanwezig is.
– Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog, was of desinfecteer daarna je handen.
– Gebruik papieren zakdoekjes om je neus te snuiten en gooi deze gelijk weg. Was of desinfecteer daarna je handen.
– Was je handen altijd met zeep en minimaal 20 seconden.
 
We doen er alles aan om onze behandelingen veilig en verantwoord te bieden. In de praktijkruimte is ook desinfectiemiddel aanwezig.
  
Heb je vragen over dit protocol? Of twijfel je om te komen omdat je bang bent of tot een risicogroep behoort? Neem gewoon even contact met me op.
 
Hartelijke groeten,

Lianne Koster